
Pe parcursul acestei săptămâni poliţiştii Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi cei ai structurilor Poliţiei de Ordine Publică desfăşoară activităţi preventiv-educative pe linia prevenirii acestui tip de fapte penale.
Activităţile s-au desfăşurat în localităţile urbane şi au constat în întâlniri cu grupuri de cetăţeni, asociaţii de locatari, cluburi de pensionari. Poliţiştii au prezentat acestora metodele folosite de infractori şi au oferit cetăţenilor recomandări preventive pentru a nu cădea victime în plasa acestora.
Suspecţii utilizează calităţi false (avocat, procuror, poliţist sau medic) şi solicită telefonic diferite sume de bani diverselor persoane. Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani pentru intervenţii urgente medicale sau au fost reţinute de organele de poliţie pentru săvârşirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate sau rănite grav), iar sumele de bani reprezintă onorariul acestora ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulaţie.
Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, care, în prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a suspecţilor.
Sub imperiul emoţiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât, cu foarte mare uşurinţă, acceptă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecţi. . detalii,sursa: http://ziarulteleormanul.ro/metoda-accidentul-denumirea-modului-de-operare-in-cazul-inselaciunilor-prin-telefon/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu